Fokusering

Det finns flera olika inställningar för fokusering och det kan spela stor roll för slutresultat.

De vanligast metoderna för autofokus hos Nikon är AF-S, AF-C, AF-A och MF. Det låter kanske som en djungel men det är inte alls så svårt som det kanske verkar.

AF-S betyder helt enkelt att du låser fokus på motivet och den fokuserar inte om utan fokus är låst så länge avtryckaren nedtryckt. Passar perfekt vid stillastående motiv. Canon kallar det här One Shot AF.

AF-C betyder att kameran fokuserar om om motivet rör sig. En rörlig autofokus helt enkelt. Canon kallar det här AI Servo AF.

AF-A betyder helt enkelt att kameran automatiskt känner av om du har ett rörligt motiv eller ett stillastående motiv och väljer metod därefter. AI Focus AF är Canons benämning.

MF betyder manuell fokus och det är du själv som justerar skärpan. Kan vara smidigt vid närbilder eller i speciella ljusförhållanden då kamerans autofokus kan få lite spel.

VAD ÄR FOKUSPUNKTER?

Fokuspunkter är helt enkelt punkter där kameran kan fokusera. Det brukar vara 9-11 medan de dyrare modellerna har betydligt fler. Du kan se dessa fokuspunkter när du tittar i din sökare. Har du autofokus väljer kameran själv vilken punkt som är lämpligast men annars kan du själv välja detta om du vill ha fokus på någon annan fokuspunkt. Hos Nikon brukar du göra detta på orienteringsknappen.

Share your thoughts