Fota i JPEG eller RAW

Att välja vilket filformat man vill fota kan vara lite knepigt. Ska du fota i JPEG eller RAW? Personligen fotograferar jag alltid i RAW då det ger mig mer möjligheter att redigera bilderna i efterhand så som vitbalans och exponering. Men för den som inte vill lägga tid på att redigera är JPEG utan tvekan det bästa alternativet då det ser bättre ut än RAW innan redigering medan RAW efter bildbehandling kan se bättre ut än JPEG.

RAW är helt enkelt ett rå-format där all information är okomprimerad och därav ger större möjligheter till redigering. Filerna är dock därmed större och tar mer plats på minneskort och hårddisk. Innan redigering så ser de rätt tråkiga ut, dålig kontrast och färger men efter redigering så blomstrar den upp igen.

JPEG är nog det som de flesta känner till och fördelen med JPEG är att du snabbt kan dela med dig av bilderna utan att redigera. Nackdelen är dock att filerna är komprimerade och ger sämre möjligheter till redigering. Ser dock bättre ut än RAW direkt ur kameran då kameran justerar kontrast, färger och skärpa på JPEG.

Share your thoughts