Hur fungerar ISO

Hur fungerar ISO? Jag kan erkänna att när jag köpte min första kamera så var nog ISO det jag förstod sämst. Slutare och bländare kändes mer logiskt och ISO kändes väldigt främmande. Men jag förstod ganska snabbt vilka bra användningsområden det fanns för ISO och rekommenderar alla nya fotografer att verkligen sätta sig in i ISO även om det inte lockar.

VAD ÄR ISO?

ISO är en av de tre stora pelarna inom digital fotografering tillsammans med slutaren och bländaren. ISO är ett mått på ljuskänsligheten och ju högre ISO-tal du väljer desto mer ljuskänslig blir din kamerasensor. Om vi då säger att du ska fotografera en katt inomhus där det kanske inte alltid är det bästa ljuset. Katten är snabb och vill helst inte sitta still vilket kräver en kortare slutartid, men när det är mörkt så räcker inte alltid ljuset till detta. Justerar du då ISO-talet till ett högre tal så kan du använda en kortare slutartid och lyckas fånga din katt på bild.

Nackdelen med att välja ett högt ISO är dock att det skapas en del brus i bilden. Dagens kameror brukar dock fungera rätt bra på de höga ISO-talen men man ska förstås försöka sträva efter att hålla brusnivån nere. Jag brukar ha ISO 100 när det verkligen är ljust ute men är jag i skogen där det är lite mörkare går det upp mot ISO 400.

Att välja ett högt ISO har ju då sina nackdelar och ibland kan det ju passa bättre att använda blixt eller stativ om man vill undvika bruset men i kyrkor och liknande är det ju lite knepigt och där har ISO sina fördelar.

Share your thoughts