Kamerans programlägen

När man väl tar sig i kragen och köper sig en ny systemkamera eller en kompaktkamera med manuella möjligheter och ska ta bilder så fastnar nästan alla på Auto-läget. Visst blir det okej bilder med automatiska inställningar men för att lära dig att fotografera så är Auto-läget något vi ska lära oss att undvika. Det första steget i den här fotoskolan är att gå över till P-läget där du får större möjligheter att anpassa din kameras inställningar.

VAD INNEBÄR DÅ DET OLIKA LÄGENA PÅ KAMERAN?

Jag kommer endast gå igenom programlägena P/A/S/M då jag anser att det är de mest relevanta för oss som vill fotografera seriöst. När du väl lärt dig inställningar så finns det inte någon mening med att använda de förinställda lägena ”Porträtt” och så vidare.

P
P är ett läge som är automatiskt då det väljer bländare och slutare till dig men det är ett steg upp från helautomatisk då du får en möjlighet att ändra ISO och du får även möjlighet att ändra slutaren och bländaren och kameran kompenserar då ditt val.

A/AV
A betyder helt enkelt Aperture Priority eller på vissa modeller där det står Av som betyder Aperture Value. Som du säkert förstått så betyder det att det är du bakom kameran som justerar bländaren efter dina önskemål och kameran justerar då slutaren automatiskt. Det kan vara väldigt användbart då du vill ta bilder där du önskar ett visst skärpedjup. Du har även här möjlighet att justera ISO, vitbalans m.m.

S/TV

S betyder då istället Shutter Priority och där kan du justera slutaren medan kameran sköter bländaren automatiskt. Du kan också välja ISO, vitbalans m.m. Det här läget kan vara väldigt användbart då du behöver en snabb slutartid vid sport och liknande.

M
Det här läget behöver kanske ingen större presentation, M står för manuell och det är du som justerar alla inställningar. Du justerar bländare och slutare samt ISO m.m. Det tar lite tid att lära sig att hantera läget men när du väl kan det så skapar det stora möjlighet att ta storslagna bilder.

Share your thoughts