Köpa systemkamera eller kompaktkamera

Det finns en hel uppsjö med olika kameror idag, det finns kompakta systemkameror, traditionella systemkameror och kompaktkameror med manuella inställningsmöjligheter. Vad ska man egentligen köpa?

Systemkameror
Systemkameror är betydligt mer avancerade än kompaktkameror men de är också lite större men med det kommer och större möjligheter. Du kan byta objektiv, göra egna inställningar, bilxtar och du kan helt enkelt göra allt du vill med systemkameror. Det krävs dock att man vill lära sig att fotografera annars så når inte systemkameran sin fulla potenial. Välj en systemkamera om du vill lära dig att fotografera fullt ut och inte bryr dig om storleken.

Kompaktkameror
Kompaktkameror är precis vad det låter som, kameror i ett lite mindre format som gör att de är enkla att ta med. Det finns inte mycket till inställningar utan det är bara att fokusera och ta bilden. Den här kameran passar väl de som inte vill lära sig mer om hur man fotograferar och gör inställningar utan vill göra det enkelt för sig. Välj om du inte vill lära dig hur man fotograferar utan vill ha det enkelt.

Sen finns det kompaktkameror som Canon G-serien, själv har jag en G12 som är liten men där man också kan göra manuella inställningar precis som en systemkamera. Den är ett bra mellanting och jag använder den när jag inte har möjlighet att ta med mig min systemkamera. Välj om du bryr om dig storlek och om du vill kunna ha manuella möjligheter till ett litet format.

Kompakt systemkamera

Kompakta systemkameror är en liten hybrid kan man säga, det är en systemkamera är betydligt mindre än de traditionella. Man kan byta objektiv på de och de manuella inställningarna finns men själv tycker jag att de är lite för små då man inte får något riktigt bra grepp och då blir det lätt lite skakigt. Men det är helt klart ett alternativ om du bryr dig om storleken. Välj om du bryr om dig att kunna byta objektiv men ändå ha en liten kamera och om du vill kunna ha manuella möjligheter till ett litet format.

Share your thoughts